yoga: hatha vs yin

Er zijn veel vormen van yoga die aangeboden worden in de wereld van yoga. Een aantal traditionele vormen zoals Hatha yoga, Iyengar yoga en Asthanga yoga zijn vrij actieve vormen en met name gericht op de yang energie ( yang energie kun je zien als de actie, de beweging,  de mannelijke energie, het meer oppervlakkige en vol enthousiasme) in ons lichaam en richt zich meer op de spieren in ons lichaam. Natuurlijk worden hier ook andere delen van het lichaam in meegenomen, echter het accent ligt op de kracht en de actie. Met Yinyoga richt je je aandacht op de ontspanning van je spieren en op het dieper gelegen bindweefsel.

In ons lichaam hebben we verschillende structuren die samen ons fysieke lichaam vormen. Zoals botten, spieren, ligamenten, kapsels, bindweefsel, bloedvaten en organen. In de actieve yogavormen richten we ons met name op de spieren, het verlengen hiervan en het versterken hiervan. Dit heeft tevens ook  een positieve invloed op de ligamenten, kapsels en botten als op de bloedvaten en de organen.

Maar voor alle vormen yoga is het van groot belang dat je jezelf niet forceert. Het is geen wedstrijd!!!

Doe wat goed voelt en op het moment dat dit niet zo is, pas je de oefening naar jouw wensen aan. Vooral als je beginner bent of blessures hebt kan het in het begin misschien wat ongemakkelijk aanvoelen. Pas dan vooral de oefeningen aan.

De adem stuurt de beweging. Het is daarbij erg belangrijk dat je goed in- en uitademt. De volle longinhoud gebruikt.

Hierdoor wordt de doorstroom van je bloed verbeterd en krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt voor meer energie.

 

hatha basic en flow yoga

Er bestaan ongelofelijk veel verschillende hatha yoga oefeningen (asana’s), die per houding ook weer een eigen uitwerking hebben op het menselijk lichaam. De oefeningen kunnen staand, maar ook zittend of liggend plaatsvinden.

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan alleen de asana’s. Van origine omvatte de hatha Yoga veel meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reinigingsoefeningen, Pranayama, Bandha, Mudra, Kriya en meditatie.

Hatha yoga oefeningen kunnen op zichzelf staand uitgevoerd worden, maar ook in een serie (flow). Daarbij zijn hatha Yoga oefeningen vaak de basis van andere soorten yoga.

Op het moment dat er gekozen wordt voor een serie, blijven de oefeningen nog steeds op zichzelf staand. Hiermee wordt een eigen begin en een eigen afronding bedoeld. Deze serie of flow zal altijd uit een logische opbouw bestaan. Denk bijvoorbeeld aan staande oefeningen, gevolgd door zittende oefeningen en eindigend met liggende oefeningen. Ook kun je gebruik maken van tegengestelde oefeningen. Na een vooroverbuiging, bijvoorbeeld een oefening achterover. Asana’s series voor je hartgebied (schouders/nek), je heupgebied, je balans, je kracht, je zachtheid, je concentratie, je chakra’s… Toch blijkt een vooraf ingestelde serie op elk ander moment ook weer een verschillende uitwerking te hebben. Elke dag en ieder moment van de dag voel je je immers anders.

Hatha yoga oefeningen hebben op veel verschillende delen van het menselijk lichaam een positieve uitwerking. Zo kun je je beter concentreren, en werkt je geheugen beter. Ook maak je je hoofd leeg, waardoor je minder last hebt van stress. De oefeningen zijn daarbij ook erg goed voor je zenuwstelsel en de werking van de organen. Daarnaast wordt er spierkracht opgebouwd. Lichaam en geest worden in verbinding gebracht, waardoor je beter in balans bent.

 

yin yoga

Bij yin yoga wordt de aandacht veel meer gericht op het bindweefsel. Bindweefsel is een structuur die in het hele lichaam te vinden is en alle delen van het lichaam met elkaar verbindt. Iedere spier bestaat uit verschillende spierdelen met om ieder deel een fascie (een bindweefselstructuur).

Wanneer we lichamelijke klachten hebben of ouder worden kan dit bindweefsel stugger worden, uitdrogen waardoor het minder flexibel en soepel is.

Yin yoga is een vorm waarbij iedere houding 3-5 minuten aangehouden wordt zodat het bindweefsel langzaam wordt opgerekt en beter gehydrateerd wordt. Hierbij worden  spieren opgerekt, maar ook ontspannen.

Een ander bijkomend voordeel is dat in de Yin houdingen de meridianen in het lichaam ondersteund worden. De energie kan er op deze manier beter doorheen stromen wat een positief effect heeft op het totale welzijn. Je voelt je fitter, emotioneel stabieler en de organen worden ondersteund.

Door het langer aanhouden van een Yin houding, die vrijwel allemaal zittend of liggend worden uitgevoerd krijg je de ruimte om naar binnen te keren, zodat je ruimte maakt in je hoofd, je hart en je lichaam. En nog meer kunt gaan voelen wat er in je lichaam gebeurt, welke signalen worden gegeven en wat dit je te zeggen heeft. Met andere woorden, je kunt echt gaan voelen wat zich in je lichaam afspeelt.

Iedere yogavorm kun je zien als een meditatie in beweging, bij yin yoga gaat dit nog sneller en eenvoudiger doordat je 3-5 minuten in een houding blijft. Je hebt de ruimte om bepaalde sensaties, gevoelens en gedachten te observeren.

Juist door de rustige vorm van yin yoga is deze uitermate geschikt voor mensen die een lichamelijke beperking hebben, fysieke klachten hebben of gewoon behoefte hebben aan een rustige vorm van yoga.

 

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd wat deze mooie vormen van yoga voor jou kunnen doen, hatha of yin, geef je via de link van seeyou op voor een gratis proefles!